Utlånsreglement

– Velkommen til Søgne bibliotek

Utlånsreglement for Søgne bibliotek

Hvem kan låne?
Alle som bor i landet kan få lånekort mot å vise legitimasjon. Barn under 15 år må ha underskrift av foresatte.
 
Lånekort
  • Nasjonalt lånekort er gratis, og kan fås ved å møte opp med gyldig legitimasjon med personnr/ DUF-nr/ D-nr. Dette kortet kan brukes i de fleste bibliotek i Norge. Har du et slikt kort utstedt av et annet bibliotek i landet, kan du bruke det. På Min side/ app (krsbib.no – Logg inn Mine sider, eller last ned Bibliofil app fra AppStore eller Play Butikk ) kan du med nasjonalt lånekort fra et annet bibliotek logge deg inn, reservere og benytte deg av digitale tjenestene våre. For å kunne låne må du innom skranken å legitimere deg, samt godkjenne lånereglementet vårt.
  • Lokalt kort utstedes dersom låneren ikke har gyldig DUF-nr/D-nr/ personnr.
  • Har du ikke nasjonalt lånekort fra før, kan du registrere deg som ny låner selv krsbib.no – Bli låner. Du vil få et midlertidig lånenummer som du kan bruke til å bestille selv og bruke våre digitale tjenester. For å fullføre registreringen må du innom skranken med legitimasjon. Du vil få da et kort utstedt.
  • Institusjoner, som barnehager, skoler og foreninger, både i og utenfor kommunen, kan få et institusjonskort med utvidede lånefrister for bøker og lydbøker. Kortet registreres på institusjon, og må ha en ansvarlig person registrert som korteier. Et slikt kort kan brukes ved hovedbiblioteket, Vågsbygd bibliotek, Søgne bibliotek og Songdalen bibliotek.
  • Ta godt vare på kortet ditt, og meld straks til oss hvis du mister det. Foresatte er ansvarlige for lån av materiale for barn og ungdom opptil 18 år. Lånekortet må du ha med for at du kan benytte deg av våre tjenester. Du er ansvarlig for alt som registreres på kortet ditt. Du logger deg inn på Min side/ app med lånernummer eller den registrerte e-postadressen din i kombinasjon med PIN/ passord. PIN-koden må byttes ut med passord for innlogging på Min side/ app, mens PIN vil fortsatt gjelde for bruk på selvbetjeningsautomater. I Bibliofilapp’en kan du i tillegg hente lånekort på mobilskjermen, og bruke det på alle våre selvbetjeningsautomater. Har du registrert lånekortet i en av app’ene (iOS eller Android) for oppbevaring og bruk av flere kort, såkalte wallet apps – f.eks. Stocard, kan di fint bruke det. Det er viktig å skru på lysstyrken på mobilskjermen for at kortet kan leses av skannerne.
  • Trenger du likevel et nytt kort koster det kr 50/25 for voksen/ barn og ungdom.
  • Har du flyttet eller fått ny e-postadresse, kan du logge deg inn på Min side/ app og endre dette selv. Du kan også gi oss beskjed på 38124910/ 33 eller sende e-post til post.folkebibliotek@kristiansand.kommune.no 
  • Du kan låne det meste av bibliotekets materiale. Vær imidlertid oppmerksom på at noen spill og filmer har aldersgrense. En del av våre nyeste tidsskrifter, aviser og eldre bøker lånes ikke ut. Disse kan du benytte i biblioteket.
 
 
Lånetid og fornyelser
Vanlig lånetid er 4 uker.
Unntak:
  • Hurtiglån – 1 uke, tidsskrifter,CD-plater og filmer: 2 uker.
  • Språkkurs: 8 uker
Lån kan fornyes inntil 3 ganger lånetid på selvbetjeningsautomater, på Min side/ app så sant materiale ikke er reservert for andre.
Du kan også fornye ved å svare på purremeldinger på e-post/ SMS med ord Forny. Du vil motta bekreftelse i tilbakemeldingen med en gang. Du kan også sende SMS med teksten bib forny fulgt med ditt nasjonalt lånernummer, til 2242. For eksempel:  bib forny N00999999. Tjenesten koster 2 kr per melding, og belastes på neste telefonregning.

Har du et lån fra et annet bibliotek, og som er bestilt via oss eller med henting hos oss, kan du også fornye dette selv. Fornyelser skjer kun dersom eierbiblioteket tillater dette.
Ta vare på kvitteringene du får ved utlån og innleveringer. På Min side/ app kan du velge å motta alle kvitteringer fra biblioteket på e-post, varsel på forfall om 3 dager på SMS, og hentemeldinger for ankommet reservert materiale på SMS/ e-post.
 
 
For sen innlevering
Låneren er ansvarlig for å opprettholde lånefrister, samt påse att materiale som leveres tilbake er komplett. Her er oversikten over når materiale kalles tilbake og hvilke gebyrsatser som gjelder:
• 7. dag etter forfall: kr 30/15 voksne/barn og ungdom. Melding sendes på e-post/ SMS.

• 21. dag etter forfall: kr 90/45 voksne/barn og ungdom. Melding sendes på e-post/SMS/brev
• 35. dag etter forfall: varsel om erstatning av materiale sendes på e-post/SMS/brev
• etter 49 dager etter opprinnelig forfall sendes det regning og lånekortet sperres. Regningen må betales og materiale kan ikke leveres.
 
Hurtiglån (7 dagers lån) purres første dag etter forfall – 0 kr, deretter med ei ukes mellomrom – 2.purring 30 kr, og 3.purring – 90 kr. Etter 15.dag sendes det regning.
 
Tapt/ skadet materiale
Tapt eller skadet materiale erstattes etter gjeldende prisliste.